Het maken van een lichtplan. Waar moet je beginnen?

Laden...
Het maken van een lichtplan. Waar moet je beginnen?

Veel mensen hebben problemen met verlichting. Ik ga je een paar tips geven waardoor het makkelijker wordt om je huis goed te verlichten. Verlichting kan je interieur maken of breken. Het is dus belangrijk om de juiste verlichting aan te brengen op de juiste manier. Maar hoe doe je dat?

Maak een tekening van je huis

Met een tekening kun je goed in kaart brengen waar je welke functie, en dus welke soort verlichting wilt hebben. Een werkplek moet feller licht hebben dan een plek om te relaxen en tv te kijken. Als je iets wilt uitlichten, bijvoorbeeld een schilderij of een mooi beeld, moet je daar ook rekening mee houden. Dit wordt meestal gedaan met spotjes, die een lichtbundel uitstralen.

Op deze manier krijg je een goed beeld waar je verlichting wilt hebben en wat voor verlichting je nodig hebt.

Begin met een lichtplan

In het geval van een bouw of verbouwing van je huis is het natuurlijk fijn dat je weet waar je de aansluitpunten gaat plaatsen. Het lichtplan helpt je hierbij. Verder is het van belang dat je goed nadenkt over de functie van de ruimte. In de keuken heb je namelijk andere verlichting nodig dan in de slaapkamer. Houd hier rekening mee.

Vragen die je jezelf kunt stellen

  • Waar wordt de kamer voor gebruikt (slapen, werken, koken, relaxen, tv kijken, douchen etc.)?
  • Welke sfeer wil je uitstralen (een witte halogeenlamp is niet echt geschikt om een romantische sfeer te maken, maar wel ideaal om te lezen)?
  • Voor wie is de ruimte (iemand van 65+ heeft 3 keer zoveel licht nodig dan iemand van 25 jaar)?

En zo zijn er meer vragen die je jezelf kunt stellen om tot juiste verlichting op de juiste plek te komen.

Soorten verlichting

Verlichting is onder te verdelen in verschillende groepen die allemaal een eigen effect hebben op de desbetreffende ruimte.

  • Basisverlichting (diffuus licht): dit zorgt voor een regelmatig verspreid licht. Ook wel het "eerste" licht dat je aandoet in huis (plafonnières, spotjes en wandlampen).
  • Sfeerverlichting: de naam zegt het al: gezelligheid en warmte staat voorop. Sterke lampen vallen hier niet onder. Denk vooral aan tafellampen, vloerlampen en wandverlichting.
  • Functionele verlichting (accentverlichting): ook wel gericht licht genoemd. Hier verstaan we de leeslamp onder, maar ook de keukenverlichting, de verlichting boven de eettafel en de spotjes op een schilderij. Hier heb je minstens 60 tot 75 watt voor nodig.

Mijn beste keuzes

Als eerste vind ik deze echt te gek: Het is de Monkey Plafondlamp van Seletti. Je hebt hem ook nog als tafellamp (zittende aap) en als vloerlamp (staande aap). Ik ben verliefd.

Ik ben ook de Welcome Rusty vloerlamp tegen gekomen van Kare design. Een stoere lamp met een warme uitstraling.

Voor aan de wand ben ik deze lamp van Kare design tegen gekomen: de Parecchi Illusion wandlamp. Een echte eyecatcher! Het is meer een kunstobject vind ik.

Ik kan nog wel even doorgaan, want er zijn zoveel gave lampen, maar deze drie zijn toch wel favoriet.  Heel veel succes met jouw lichtplan!

Je hebt 1 product de vergelijking Alles wissen Vergelijken